Следвайте Гласове в ТелеграмДоклад на Екипа за разследвания и идентификация заключава,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДоклад на Екипа за разследвания и идентификация заключава,
Коментари Харесай

Организацията за забрана на химическите оръжия: Не Башар Асад е извършил химическите атаки в Сирия през 2015 г., а Ислямска държава

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Доклад на Екипа за следствия и идентификация заключава, че „ Ислямска страна “ е имала изключителните средства, претекстове и качества да разпръсне серен иприт в офанзивата през 2015 година

Хага, Нидерландия, 22 февруари 2024

Четвъртият отчет на Екипа за следствия и идентификация (ЕРИ) на Организацията за възбрана на химическите оръжия заключава, че има рационални доводи да се счита, че звена на Ислямска страна в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са причинителите на нападенията с химически оръжия на 1 септември 2015 година в Мареа, Сирия. Обстойното следствие на ЕРИ беше извършено в интервала от януари 2023 година до февруари 2024 година.

Основни открития:

1. Атака на ИДИЛ със серен иприт:

ЕРИ заключава, че има рационални доводи да се счита, че на 1 септември 2015 година сред 09:00 и 12:00 (UCT+3) по време на продължителни офанзиви, целящи завладяването на град Мареа, елементи на Ислямска страна в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са използвали серен иприт.
Химическият сътрудник е бил разпилян посредством използването на едно или повече артилерийски оръдия.

2. Места на влияние и останки:

ЕРИ разпознава няколко места на влияние в Мареа, без характерен модел на ориентиране.
Всички изследвани остатъци и муниции, видяни на тези места, са били стандартни артилерийски снаряди, по-точно от 122-мм диаметър, модифицирани за разпространяване на течен заряд.

При удара най-малко шест снаряда са изпуснали черно вискозно вещество с ясно изразена „ остра “ и „ чеснова “ миризма.
Установени са имената на единайсет лица, които са попаднали в контакт с течната субстанция и са получили признаци, съответстващи на излагане на серен иприт.

3. Изключителният и профилиран потенциал на ИДИЛ в този случай:

ЕРИ откри, че химическият заряд е бил разпилян с артилерия от региони, намиращи се под контрола на ИДИЛ.
Нито една друга формация не е имала средствата, претекстовете и качествата да използва серен иприт като част от офанзивата в Мареа на 1 септември 2015 година.

ЕРИ съумява да пресъздаде организационната конструкция и веригата на командване, които са довели до използването на химически оръжия от Ислямска страна в Мареа на 1 септември 2015 година.
Стратегически военни интервенции, сходни на офанзивата, осъществена в Мареа, включващи използването на химически оръжия в огромни количества, биха могли да се извършат единствено по силата на директни заповеди от изпълнителната власт на ИДИЛ, т.е. от Делегирания комитет, настоящ директно под управлението на по този начин наречения „ халиф “ на ИДИЛ.

В хода на своето следствие ЕРИ е съумял да свърже спомагателни организационни структури и лица с използването и разпръскването на химически оръжия от Ислямска страна, включително и Диван ал-Джунд (ведомство на войската) и Комитета за военно развиване и произвеждане, идентифицирайки имената на общо четирима души като причинители. Още двама членове на ИДИЛ са били разпознати като съществени мотори на програмата за химически оръжия на ИДИЛ.

4. Степен на меродавност:

ЕРИ прави своите изводи въз основата на стандарт за доказване, прочут като „ рационални доводи “, трайно признат от интернационалните органи за определяне на обстоятелства и анкетни комисии.

Оценката включва информация от Мисията за определяне на обстоятелствата (МУФ), Държавите-страни по конвенцията, извършени от ЕРИ изявленията и разбори на проби, компютърни модели, сателитни изображения, карти на фронтови линии, достоверни видеоматериали и фотоси, и други относими данни.

При оповестението на отчета генералният шеф на ОЗХО дипломат Фернандо Ариас сподели: „ С четвъртия отчет на Екипа за следствия и идентифициране (ЕРИ), Секретариатът на ОЗХО за следващ път извърши получения мандат за идентифициране на причинителите на закононарушения с химическо оръжие, употребявано в Сирия. В този отчет ЕРИ откри, че ИДИЛ е употребила серен иприт в Мареа на 1 септември 2015 година. Това без значение следствие беше извършено въз основа на здрава научна методология, както и на съчетаване, поредност и потвърждаване на цялата събрана и оценена информация в сходство с най-високите интернационалните стандарти.

За следващ път Секретариатът на ОЗХО показва, че е в положение да разпознава причинителите на приложимост на химически оръжия, били те страни или недържавни участници. Това е остро увещание към интернационалната общественост, че недържавните участници, като ИДИЛ, са развили потенциал и воля за приложимост на химическо оръжие. Това акцентира основната роля и експертизата на ОЗХО в посрещането на сходни закани. Фактите в този момент са известни – от интернационалната общественост зависи да предприеме дейности в границите на ОЗХО и отвън нея. “

Обща информация

Мандатът на ЕРИ е да разпознава причинителите на съответни случаи на потребление на химическо оръжие в Сирийската арабска република. Той е виновен за следствието единствено на тези случаи, в които Мисията за определяне на обстоятелствата е определила, че в Сирия е осъществена приложимост или е евентуална приложимост на химически оръжия, както и в случаите, при които Съвместният механизъм за следствие (СМР) на ОЗХО и Организация на обединените нации, чийто период на деяние към този момент е изминал, не е изготвил отчет.
ЕРИ е претрупан с определяне на обстоятелствата и не е прокурорска или правосъдна конструкция. Той не е виновен за установяване на престъпната отговорност на лица, организации или страни. Освен това ЕРИ не прави рекомендации за следващи дейности. Тези въпроси са отнесени към определящите политиката органи на ОЗХО (включително Конференцията на държавите-членки, Изпълнителния съвет) и други относими органи. Според решението на Конференцията на страните-членки, отчетът е споделен с Генералния секретар на Организация на обединените нации.

В качеството си на орган за използване на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие ОЗХО, дружно със своите 193 държави-членки, следи световните старания за дефинитивно унищожаване на химическите оръжия. От влизането в действие на Конвенцията през 1997 година тя е най-успешният контракт за разоръжаване, с който се отстрани цялостен клас оръжия за всеобщо заличаване.

През 2023 година ОЗХО удостовери, че всички ресурси от химическо оръжие, декларирани от 193-те държави-страни по Конвенцията за възбрана на химическото оръжие от 1997 година насам, възлизащи на 72 304 метрични тона химически сътрудници, са били необратимо унищожени в границите на строгия режим за инспекция на ОЗХО.
За огромните си старания за унищожаване на химическите оръжия ОЗХО получи Нобелова премия за мир за 2013 година.

Инфо: opcw.org

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

Свъразни публикации: Башар Асад: В Североизточна Сирия Съединени американски щати са в контракт с терористите и крадат нашия нефт

Когато данните от разузнаването станат неуместни за Съединени американски щати. Прилики сред войната в Украйна и зарѝна в Сирия

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР